Sjökort och elektronisk navigering

Havet har inga asfalterade vägar, inga vägskyltar och avger inte markens former under ytan. Att framgångsrikt navigera en båt. Är en mycket mer sofistikerad uppgift än att köra en bil från punkt A till punkt B. Olika elektroniska enheter, till exempel GPS och sonarer, kan erbjuda vägledning i detta avseende. Men båtförare lär sig ofta att det är oklokt att lita helt på enheter som kan förstöras. Eller skadas av vatten.

Elektroniska diagram är värdefulla hjälpmedel för navigering. Bland de största fördelarna med att ha elektronisk utrustning med digitala kort ombord. Är användningshastigheten särskilt avgörande i utmanande situationer som nattkörningar, svåra väderförhållanden. Och under ankring i okända vatten eftersom de ger ett öga under vattnet. Och underlättar manövrar som kan skapa lite ångest.

Vad är marina kartor

Marina kartor är en grafisk projicering av havet eller kusten. De normala mätningarna för marina kartor är 1:50 000. Kartorna täcker både vattendjup och höjden på land. Du kan också se detaljer över kusten, strömmar och tidvatteninformation. I standardnavigering är det fortfarande ett användbart verktyg bara på grund av det faktum. Att eftersom du faktiskt ser din GPS-position markerad på kartplotterskärmen, hjälper de dig. Att hitta din position i förhållande till omgivande objekt som navigationshjälpmedel, hinder och faror.

Planeringen blir också enklare. Till exempel kan du helt enkelt välja en avgångs- och ankomstplats och data som finns i diagrammet. Det gör att GPS-kartplottern kan föreslå den bästa rutten som tar hänsyn till informationen på kartan. Marinkartor finns tillgängliga online, antingen för köp eller nedladdning. De är tillgängliga och organiserade i olika kartserier, där mätning och innehåll justeras för olika fartygshastigheter och användares behov.

Oavsett det bör du ha normala marina pappers sjökort i din båt. Om GPSen eller kartplottern slutar att fungera kommer du att få svårt att navigera. Diskussionen mellan en GPS-tracker och en kartplotter är oftast beroende på båtens storlek och hur ofta den används. Fördelen med en GPS för båtar är att de inte fungerar på samma sätt som en GPS-bil.

Kartplotter eller GPS

En GPS är i grunden en radiomottagare som tar emot information från satelliter som går i jorden. På en båt visas denna information vanligtvis på en liten bildskärm. Du får din position på skärmen så att du kan se var du är. Fördelen med en kartplotter är att den har tillgång till elektroniska marina kartor. Och kan också användas för att planera resor och rutter. En kartplotter kräver en poweroutlet för att fungera, medan en GPS-tracker inte behöver det.

Plotter

Det finns en annan handhållen lösning i charplotters. Detta visar de elektroniska marina kartorna på en färgskärm och är bättre anpassade för båtbruk. Den flyter om den faller ombord och har också en ”man överbord” -knapp som omedelbart registrerar båtarnas position. Dessa modeller prissätts vanligtvis runt 4000 5000 kr. Kompass är något du behöver när båten ligger tyst, eftersom en GPS förlitar sig på hastigheten för att visa riktning. Dessa kartplotter använder ett minneskort för att visa kartorna. Du kan också få kartorna på CD-skivor och överföra dem.

De enklaste navigatörerna du kan få tag på idag, och kostar cirka 1500-2000 kr. Du kanske hittar något som är billigare, men det kommer att påverka produktens kvalitet.